Villány

Villányi borvidék

Magyarország legdélebbi borvidéke Villány, melyet egyedi klímája tesz különlegessé a borkészítők és borkedvelők körében. Ez hazánk legnaposabb vidéke, szubmediterrán éghajlatát a meleg, száraz nyár és a hosszú tenyészidő jellemzi. A terület egyediségét az időjárás mellett a talaj keveredése (mészkőre rárakódott vörös agyag és lösz) adja. Ez a két tényező egyedülállóan kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermeléshez.


Villány legnyugatibb és legjobb dűlőjeként ismert területe a Kopár dűlő. Az északi irányból teljesen védett dűlőn a rügyfakadás 2 héttel hamarabb kezdődik, mint az ország többi részén. Az itt szüretelt szőlőt hamarabb lehet leszedni, és tökéletes érettséget mutat.

A legendás területen 24,9 hektárnyi saját szőlővel rendelkezünk, emellé 28 hektárt bérlünk a Bocor Dűlőben és Nagytótfaluban. Első komolyabb vörösborunkat a 2015-ös évjáratból készítettük 100% Merlot fajtából, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. 2018. május 17-én a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet Sauvignon fajtákra, a Cabernet Franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges. Bognár Pincészetünk 2019 tavaszán nyitotta meg kapuit.